- 2 cawan tepung gandum (sila guna yg berkualiti, maaf trpksa jujur tp gandum yg cap kunci 1 mlysia tu xelok sngt)
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 cawan gula
- 3 biji pisang masak (warna kuning tu haaa...lenyekkan)
- ½ cawan minyak masak (sue guna minyak jagung lagi gebu sedap dan sihat!hehe)
- 2 biji telur
- esen vanilla
cara caranya :
- ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder dan kemudian ketepikan. sementara tu, griskan dulu loyang kek dengan sedikit mentega/ marjerin. dan panaskan oven 180 darjah celcius.
- seterusnya, putar telur + gula sehingga kembang.
- pastu masukkan esen vanilla dan pisang, putar hingga sebati, dan masukkan tepung gandum + soda bikarbonat + baking powder yang telah diayak tadi...
- akhir sekali, barulah masukkan minyak dan pukul hingga sebati...
- tuang ke dalam loyang yang telah digriss td, dan bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 40 minit ataupun 1 jam. (cucuk la ngan lidi ke ape ke...untuk check masak xkt dalam)
- setelah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan....lepas tu boleh la nak ngap pon!
No comments:
Post a Comment