Bahan A :
6 biji kuning
telur
2/3 cawan
minyak Mazola
2/3 cawan
santan pekat
1/2 sudu
kecil garam
1 cawan gula
pasir
pewarna
hijau dan perisa pandan
1 1/2 cawan
tepung gandum/tepung kek *diayak
1 sudu kecil
baking powder* diayak
Bahan B :
6 biji putih
telur
1/2 cawan
gula pasir
1 sudu kecil
cream of tar tar
Cara-Cara
Menyediakan :
1. Bahan A :
2. Masukkan
kuning telur, garam dan gula dalam bekas bersih dan kacau hingga sebati..
3.
Kemudian,masukkan pewarna hijau, minyak serta santan dan kacau lagi.
4. Masukkan
pula tepung( yang telah diayak bersama baking powder) dan gaulkan sebati dan
ketepikan.
5. Bahan B :
6. Pukul
putih telur sehingga menjadi berbuih.
7. Kemudian
masukkan gula. Pukul lagi hingga kembang.
8. Masukkan
cream of tar tar. Pukul lagi hingga betul2 kembang, jika diterbalikkan adunan
tak jatuh.
9. Setelah
itu, masukkan bahan B ke dalam bahan A sedikit demi sedikit dengan menggunakan
spatula secara kaedah kaup balik.
10. Gaulkan
adunan A dan B sehingga sebati..
11. Tuang
adunan ke dalam acuan chiffon yang berlubang…tak perlu di lenser mentega.
12. Setelah
siap, hentakkan bekas acuan supaya adunan mendap ke bawah dan bakar selama
45-50 minit 175c
13. Setelah
masak, angkat kek dan terus terbalikkan di redai kek sehingga sejuk.
14. Setelah
sejuk, bolehlah di potong dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment