Resepi | BUAT ROTI (Asas)
Bahan-Bahan :
250 gram Tepung Roti / High Protein (Disyorkan Guna Tepung Roti Premium)
50 gram Margerin (Admin Guna Margerin Pelangi)
50 gram Gula Kastor
1 sudu kecik Yis kering
1/2 sudu kecik Bread Improver
1 sudu kecik Tepung Susu atau Susu Pekat
1/2 sudu kecik Garam Halus
1 biji Telur Gred B
105 ml/gram Air Suam (kalau guna mixer kena letak air sejuk)
Cara-Caranya :
Langkah 1 : Masukkan semua bahan-bahan dalam 1 bekas kecuali air, yis dan gula
Langkah 2 : Sebelum tu kita kena bancuh air suam dan gula...pastu baru letak yis..kacau dan biar hingga berbuih. (Kalau Tidak Berbuih Maknanya YIS Dah Rosak)
Langkah 3 : Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas yang mula-mula kita letak bahan (Lihat Langkah 1)Gaul sehingga rata
Kemudian kita keluarkan dan uli kat atas dulang,sekiranya sahabat-sahabat di rumah ada meja aluminium atau meja marmar lagi senang uli kat atas tu aje..tapi kalau takde, uli atas dulang,uli guna tangan lebih kurang 5-15minit.
Langkah 4 : Tutup Dengan Bekas Atau Plastik Agar Udara Tidak Mudah Masuk Agar Tidak Membantutkan Adunan DOH Tersebut.Biarkan Selama 30-45 minit.
Langkah 5 : Pastikan DOH Kembang Dengan Baik
Langkah 6 : Bulat-Bulatkan DOH,Lumurkan sedikit Tepung Agar Tidak Melekat dan DOH Nampak Licin.
Langkah 7 : Bentukkan Mengikut Kreativiti Masing-Masing Samaada Ingin Letak Inti Seperti : Kacang Merah,Sosej Dan Lain-Lain
Langkah 8 : Susun Roti-Roti Anda Di Dalam Bekas Sebelum Di Bakar,Tutup Dengan Plastik dan Biarkan Selama 45 minit - 1 Jam
Langkah 9 : Bakar Roti Di Dalam Pemanas Dengan Kepanasan 180-190 Darjah Celcius Selama 18-20 minit (Bergantung Terhadap OVEN/PEMANAS Masing-Masing)
Langkah 10 : Siap !!! Boleh Dihidangkan Untuk Dimakan Atau Di Bungkus Untuk Dihantar Ke Tempat Jualan hee...
Bahan-Bahan :
250 gram Tepung Roti / High Protein (Disyorkan Guna Tepung Roti Premium)
50 gram Margerin (Admin Guna Margerin Pelangi)
50 gram Gula Kastor
1 sudu kecik Yis kering
1/2 sudu kecik Bread Improver
1 sudu kecik Tepung Susu atau Susu Pekat
1/2 sudu kecik Garam Halus
1 biji Telur Gred B
105 ml/gram Air Suam (kalau guna mixer kena letak air sejuk)
Cara-Caranya :
Langkah 1 : Masukkan semua bahan-bahan dalam 1 bekas kecuali air, yis dan gula
Langkah 2 : Sebelum tu kita kena bancuh air suam dan gula...pastu baru letak yis..kacau dan biar hingga berbuih. (Kalau Tidak Berbuih Maknanya YIS Dah Rosak)
Langkah 3 : Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas yang mula-mula kita letak bahan (Lihat Langkah 1)Gaul sehingga rata
Kemudian kita keluarkan dan uli kat atas dulang,sekiranya sahabat-sahabat di rumah ada meja aluminium atau meja marmar lagi senang uli kat atas tu aje..tapi kalau takde, uli atas dulang,uli guna tangan lebih kurang 5-15minit.
Langkah 4 : Tutup Dengan Bekas Atau Plastik Agar Udara Tidak Mudah Masuk Agar Tidak Membantutkan Adunan DOH Tersebut.Biarkan Selama 30-45 minit.
Langkah 5 : Pastikan DOH Kembang Dengan Baik
Langkah 6 : Bulat-Bulatkan DOH,Lumurkan sedikit Tepung Agar Tidak Melekat dan DOH Nampak Licin.
Langkah 7 : Bentukkan Mengikut Kreativiti Masing-Masing Samaada Ingin Letak Inti Seperti : Kacang Merah,Sosej Dan Lain-Lain
Langkah 8 : Susun Roti-Roti Anda Di Dalam Bekas Sebelum Di Bakar,Tutup Dengan Plastik dan Biarkan Selama 45 minit - 1 Jam
Langkah 9 : Bakar Roti Di Dalam Pemanas Dengan Kepanasan 180-190 Darjah Celcius Selama 18-20 minit (Bergantung Terhadap OVEN/PEMANAS Masing-Masing)
Langkah 10 : Siap !!! Boleh Dihidangkan Untuk Dimakan Atau Di Bungkus Untuk Dihantar Ke Tempat Jualan hee...
No comments:
Post a Comment