Seronok hidup ini.....penuh dengan warni kehidupan....

About Me

My photo
Saya bekerja di sebuah Universiti di Malaysia dan juga bisnes women 0137980037

Popular Posts

Iconosquare

Thursday, July 21, 2016

Resepi Donut Rangup di Luar Gebu Didalam

Donut Rangup di Luar Gebu Didalam

Resipi yang mudah dan hasilnya mabeles.

Tips pertama untuk donut menjadi ialah yis. Yis kena bagi hidup. Dan yis kena bancuh dalam air suam panas dulu. Kalau kau terus boh dalam tepung ada kemungkinan doh takkan kembang-kembang dah. Jadilah donut bantat.
Kalau yis dah hidup jangan bimbang dah bab doh. Kut mana pun mesti donut kembang tanpa dapat diganggu gugat lagi.

Tips kedua ialah sabar. Sabar tunggu yis hidup dan sabar tunggu doh naik
Kalau bising tak jadi tu mestilah salah satu tips ni tak ikut. Takyah salahkan yis tak hidup ka apa.
Sukat guna cawan sudahh.

Bahan-bahan
3 cawan tepung gandum. Ayak dulu bagi tepung ringan.
1 peket yis
1 cawan air suam yang panas
3 sudu besar susu pekat
4 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
3 sudu besar mentega cair.
Sebijik telor

-Memula masuk gula dengan susu pekat dalam ayaq suam. Bancuh sampai gula hancur. Masuk yis. Tunggu sampai yis hidup. Nak tau dia hidup ialah dia berbuih. Macam buih teh tarik tu. Lagi lama kau biaq dia berbuih lagi senang kembang donut.
-Dalam bekas lain, pukul sebijik telor. Pukul tak payah la sampai kembang. Pukul bagi sekata ja. Masuk dalam mentega cair. Kacau.
-Bila dah berbuih yis tu, campur mentega telor tu masuk dalam yis. Kacau.
-Ayak tepung, masuk garam. Masuk campuran yis. Uli adunan.
Doh ni memang agak lembik. So bila nak uli tu sila buh tepung kat tangan. Lepas uli biar doh 45 minit. Doh akan kembang sekali ganda inshaallah.
-Pastu bentuk kan la ikut suka. Aku buat donutball sebab senang nak makan. Lagipun adunan ni lembik. Lecey la nak canai terap.

Lepas bentuk rehatkan lagi barang 5-10 minit. Kemudian goreng….

No comments:

Post a Comment