Bahan bahan:
1 pek kecil mee kuning
bawang merah -kisar
bawang merah -kisar
bawang putih -kisar
1-2 sudu besar cili kisar
1-2 sudu besar cili kisar
sos tiram
kicap manis
Garam
sayur sawi
taugeh
taugeh
Udang dan sotong atau ayam
Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga kekuningan. Lepas itu, masukkan cili kisar dan tumis sehingga mendidih dan terbit minyak. Setelah cili garing, masukkan sos tiram, kicap dan sedikit air
Masukkan udang dan sotong serta batang sawi. Kacau rata. Kemudian masukkan mee dan daun sawi. Masukkan sedikit garam, kacau rata dan letak taugeh... setelah secukup rasa, bolehlah ditutup api. Saya suka mee yang sedikit basah belengas seperti dalam gambar, bukan basah berair macam mee hailam, jadi ketika ini saya akan letak sedikit lagi sos dengan sedikit air supaya ianya melekat pada mee.
No comments:
Post a Comment